Chleby tradiční kváskové

Zlatohorský žitný kváskový chléb se semínky 

Složení: aktivní žitný kvas, žitná mouka, semínka slunečnice, dýně, lnu zlatého a hnědého, sůl, voda
Alergeny: 01 b 
Váha 900 g (před upečením)
Cena 69 Kč včetně 15% DPH  

Grahamový žitný kváskový chléb 

Složení: aktivní žitný kvas, celozrnná grahamová žitná mouka,  sůl, voda
Alergeny: 01 b

Váha 900 g (před upečením)

Cena 69 Kč včetně 15% DPH

Kmínový kváskový chléb 


Složení:
aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, sůl, voda, kmín celý

Alergeny: 01 a, b 

Váha 750, 950, 1.300 g (před upečením) 
Cena od 49 Kč včetně 15% DPH

Dýňový chléb kváskový
pšeničnožitný

Složení: aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, sůl, voda, dýňová semínka


Alergeny:
01 a, b
Váha 950g (před upečením)
Cena 59 Kč včetně 15% DPH 

Selský chléb se záparou pšeničnožitný kváskový

Složení: aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, špaldová mouka, sádlo, mléko, sůl, voda, zápara ze slunečnicových semínek Alergeny: 01 a, b, 07 
Váha 750 g (před upečením)

Cena 59 Kč včetně 15% DPH

Moravský cibuláč chléb
pšeničnožitný kváskový 

Složení: aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, špaldová mouka, sůl, pepř černý, voda, sádlo, cibule
Alergeny: 01 a, b
Váha 750 g (před upečením)

Cena 59 Kč včetně 15% DPH

Ořechový chléb kváskový s podmáslím 

Složení: aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, sůl, voda, podmáslí, vlašské ořechy. 

Alergeny: 01 a, b, 07,08

Váha 750 g (před upečením)
Cena 69 Kč včetně 15% DPH

Podmáslový chléb kváskový

Složení: aktivní žitný kvásek, žitná a pšeničná chlebová mouka, podmáslí, sůl, voda

Alergeny: 01 a, b, 07

Váha 750 g (před upečením)

Cena 59 Kč včetně 15% DPH


Žito, které je hlavní složkou žitného chleba, obsahuje asi 70% sacharidů, 9-15 % bílkovin a 1,5 % tuku. Najdeme v něm i vlákninu, vitamíny skupiny B a pestrou škálu minerálních látek (draslík, fosfor, železo, síru, fluor, ...).

Žitná mouka a výrobky z ní, tedy i žitný chléb, blahodárně působí na činnost střev, proti zácpě, hemoroidům či nádorům. Je též známo, že konzumace žita prospívá celému oběhovému systému. Žitný chléb je o něco více hutný a sytější než chléb pšeničný. Ocení ho tedy i lidé, kteří se snaží regulovat svou hmotnost.
(Žito obsahuje min. množství lepku)


Chléb pšenično žitný obsahuje větší podíl pšeničné mouky než žitné. Pšenice je zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a PP a žito má významný podíl minerálních látek. Vyskytuje se zde zejména vápník, draslík a fosfor.